"To make a fine film, you need three things: a great script, a great script, and a great script."
 - Alfred Hitchcock

Aan de basis van elke film of serie staat een scenario. Maar scenario-ontwikkeling is een complex en dynamisch proces dat zich beweegt tussen creativiteit en industrie. De grootste uitdaging voor producenten is de vraag hoe zij makers binnen dit proces de creatieve ruimte kunnen geven die zij nodig hebben om te komen tot bijzondere, vernieuwende en aansprekende vertellingen.
Vanuit een brugfunctie tussen producent en scenarist draag ik zorg voor het werkproces en voor het bereiken van kwalitatief hoogwaardige eindresultaten, waar beide partijen tevreden over zijn.

beoordeling

Als producent krijg je veel nieuwe ideeën, uitgewerkte scenario's of boeken toegestuurd. Tijd om alles te lezen is er vaak niet, maar je wil ook niet net dat gouden ei mislopen. Ik schrijf een bondig maar helder scriptrapport over de potentie van een plan. Is dit werk de moeite waard om in te investeren, of niet? Welke stappen zouden er eventueel nog gezet moeten worden? Is dit misschien een nieuwe, talentvolle schrijver om in de gaten te houden?

script reading

Behoefte aan een scherpe en frisse blik? Ik maak een dramaturgische analyse van de synopsis, het treatment of het scenario en schrijf een bondig rapport met gedetailleerde notities over wat wel en wat (nog) niet werkt in het verhaal. Ik let daarbij onder meer op plot, personages, structuur, dialoog en de dramatische lijn. 

dramaturgisch advies

Een extra paar ogen, scherpe en onderbouwde feedback, advies over inhoud, genre, vorm en structuur, of juist specifieke aandacht voor knelpunten in personages, dialoog, arena of plot; The Story Room geeft voor elke vertelling dramaturgisch advies op maat. Daarbij kan ik makers begeleiden gedurende het gehele traject van scenario-ontwikkeling. 

concept development

Op zoek naar iemand die nieuwe makers op projectbasis dramaturgisch begeleidt bij het ontwikkelen van een sterk concept voor film of serie? Ik help makers een selectie te maken uit hun ruwe materiaal (research, stukken dialoog, losse scènes, afbeeldingen), zorg dat ze in het vizier krijgen wat ze willen vertellen (hun eigen stem en visie vinden) en ondersteun ze bij het uitwerken van hun basisplan of idee tot een helder uitgedacht concept. 

tekstredactie

Het maken van een scenario is een vaak lang en complex proces van schrijven, herschrijven, schrappen en schuiven om te komen tot de beste versie van het verhaal. Maar redigeren kost veel tijd. Ik help bij het 'gladstrijken' van een treatment of scenario. Daarbij let ik o.a. op taal- en stijlfouten, interpunctie, zinsbouw en spelling & grammatica. Dit kan ik ook doen voor een werkplan of aanvraag bij fondsen. 

kosten

Ik werk op basis van uurtarief, dagtarief of projectprijs. De prijzen zijn exclusief btw. 
Graag een offerte op maat? Neem dan contact op. 

Uurtarief

Dagtarief

 

Projectprijs

€60,-

€275 - €400 euro (afhankelijk van aard van werkzaamheden)

Op aanvraag

Contact?

Testimonials

"Iris kan haarfijn benoemen wat de sterke en zwakke punten van een (film)plan zijn en denkt vervolgens constructief mee over de inhoudelijke vervolgstappen. Hierbij is zij zich altijd bewust van de kwetsbare positie van de makers.

De combinatie van haar scherpe analytische blik (in woord en schrift) en haar sterk empathische vermogen maken van Iris een hele deskundige en betrouwbare dramaturg. Sinds Iris’ afstuderen zijn we dan ook altijd blijven samenwerken. Ik vaar blind op haar kennis en kunde."

—  Marijn Bloemen, dramaturg/script editor bij Topkapi Films

Volg The Story Room op

© The Story Room (2019)

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon