top of page

My Story

HET VERHAAL ACHTER THE STORY ROOM

De persoon achter The Story Room ben ik: Iris Maya van Vliet. Al van jongs af aan heb ik een grote liefde voor film, televisie en verhalen in allerlei vormen. Ik verslond (prenten)boeken en in het weekend bracht ik uren door in de videotheek, op zoek naar de beste, leukste of spannendste films. 
Na mijn studie Communicatiemanagement, waar ik me verdiepte in commerciële verhalen, studeerde ik Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Daar is mijn liefde voor beeldende vertellingen alleen nog maar verder gegroeid.
In 2018 besloot ik vanuit opgedane kennis en ervaring volledig voor mezelf te beginnen. Zo ontstond The Story Room: een plek voor alle verhalen, groot of klein, voor bioscoop of 'televisie'. Want verhalen zijn er om verteld te worden. 

In 2016 studeerde ik cum laude af in de master film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht, waar ik mijn masterscriptie schreef over de complexiteit van genre en afstudeerde met een onderzoek naar het proces van scenario-ontwikkeling. Tijdens mijn afstudeerstage bij Topkapi Films groeide mijn liefde voor scenario en dramaturgie en na mijn studie ging ik dan ook aan de slag als zelfstandig script editor.

 

De afgelopen 5 jaar werkte ik samen met regisseurs, scenaristen en producenten aan uiteenlopende projecten: korte films, speelfilms en televisiedrama. Ik heb inmiddels een grote hoeveelheid film- en dramaprojecten mogen lezen, redigeren, analyseren en beoordelen en heb met diverse makers om de tafel gezeten om feedback en advies te geven, te brainstormen en te ondersteunen.

 

Ik werkte eerder samen met Topkapi Films, The Film Kitchen en IDTV. Meest recent gaf ik dramaturgisch advies voor Vechtmeisje (The Film Kitchen, regie: Johan Timmers), die meerdere prijzen won. Momenteel werk ik als freelance script editor bij Hollands Licht (o.a. bekend van Hendrik Groen en Red Light). Daarnaast werk ik aan de speelfilm Een Groot Geweld (Topkapi Films, scenario: Manon Uphoff, regie: Hetty de Kruijf) en aan een 8-delig televisiedrama (scenario: Johan Timmers). 

 

Naast mijn werkzaamheden als script editor, geef ik als docent met heel veel plezier cursussen, masterclasses en workshops op het gebied van (scenario) schrijven en filmanalyse. Dat doe ik onder meer bij het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, bij online schrijversacademie Editio.nl en bij de ILFU Academy (Het Literatuurhuis, Utrecht). Momenteel werk ik ook als docent Creative Storytelling op Hogeschool Utrecht en geef ik les in creative writing, visual storytelling en interactive & immersive storytelling. 

bio

bottom of page